Vezess.hu fórum: Autófóliázás - Vezess.hu fórum

Ugrás a tartalomhoz

• 7 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.
  • Belépés

Autófóliázás

#1 Felhasználó nem aktív   v_Greg  - Témaindító hozzászólás

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 13.948

Elküldve: 2004. szeptember 27. - 22:17:23

Sziasztok!
Autófóliázással foglalkozunk,és ebben a témában várok hozzászólásokat, kérdéseket, remélem mindenkinek fogok tudni segíteni.
Üdv:
Roland
0

• 7 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.

Egyéb válaszok erre a témára

#1 Felhasználó nem aktív   ktibi77 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 1

Elküldve: 2012. február 14. - 15:24:41

sziasztok szakik

lenne 1 koltoi kerdesem vettem 6 meter foliat szelvedore es az lenne a kerdesem mit kell a foliara fujni mikor a ragasztasra kerul a sor,kell e vennem valami applikalo sprayt vagy megoldhato massal is.?

elore is koszonom
0

#2 Felhasználó nem aktív   Pappa 

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Hozzászólás: 7.248

Elküldve: 2011. február 15. - 00:03:57

Valaki moderálja ki!!!

0

#3 Felhasználó nem aktív   A FÓLIÁS 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 2

Elküldve: 2011. február 14. - 13:21:22

AUTÓFÓLIÁZÁSSAL kapcsolatos oldalamat nézzétek meg és a rajta szereplõ emaile írjátok meg építõ jellegû véleményeteket, vagy kérdéseteket.
www.nyarifolia.hu
0

#4 Felhasználó nem aktív   cicababa 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 5

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 04:50:55

Mûbizonylatod bizonyára nem volt a fóliázáshoz. Így nem sok mindent tehetsz, mert mikor elviszed fóliáztatni,megmondják hogy a szélvédõ tetején lévõ csíkra és a hátsó üvegekre adnak mûbizonylatot, amit ha megállít a rendõr meg kell mutatnod.
0

#5 Felhasználó nem aktív   Adesz2 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 1

Elküldve: 2010. május 14. - 22:29:15

Sziasztok.
Engem most büntettek a rendõrök a fóliáért.Hiába volt engedélyem nem fogadták el.Azt kérdeztem tõlük,hogy a rendõrautók miért vannak lefóliázva(nyomozók,rabszállító stb)?Erre mondták,hogy az övék nincs.
Többször is láttam a tévében,hogy rendõrkonvoj kísér embereket full sötét rendõrautókkal.Ilyenkor mi van?A vége 10000helyszini lett.
Azt kérdezném,hogy esetleg valami ügyvédi segítséggel lehetne-e valamit elérni ha feljelentenek és hivatkozni a rendõrautókra?
0

#6 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 72

Elküldve: 2007. május 17. - 11:55:39

Második:

"4.2.2.2. Mûanyag biztonsági üvegezésen legyen olyan A/L vagy B/L kiegészítõ jelkép, amilyet a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdései meghatároznak.
Alternatívaként, a hátsó üvegezés a lehajtható tetejû jármû tetején /B/M/ kiegészítõ jelképet is viselhet.
A hátsó üvegezés a lehajtható tetejû jármû tetején hajlékony mûanyag lapból is készülhet.
4.2.3. Egyéb biztonsági üvegezés
4.2.3.1. Az a biztonsági üvegezés, amely nem tartozik a jelen Elõírás 2.18.1 és 2.18.2. bekezdések meghatározásai közé, viselje a jelen Elõírás 5.5.2. bekezdésében megállapított V kiegészítõ jelképet, ha a fényátbocsátás 70 % alatt van.
4.2.3.2. A mûanyag biztonsági üvegezésen a jelen Elõírás 5.5.5., 5.5.6. és 5.5.7. bekezdéseiben meghatározott kiegészítõ jelkép legyen. Ha azonban a jármûvet utasok szállítására szánják, a /C/L vagy /C/M kiegészítõ jelképpel ellátott üvegezést ne engedjék meg ott, ahol a fej ütközésének kockázata elõfordulhat.
4.2.4. Kivételek
Mûanyag biztonsági üvegezés esetében a jelen Melléklet 4.2.2.2. és 4.2.2.3. bekezdésében hivatkozott kopásállóságra vonatkozó rendelkezéseket ne alkalmazzák jármûvekre és az alább felsorolt üvegezésekre:
mentõk
halottszállítók
pótkocsik, beleértve a karavánokat is
naptetõk és a jármû tetején elhelyezett üvegezés
emeletes jármûvek felsõ szintjének minden üvegezése
Koptatási vizsgálat / jelkép nem szükséges.
4.3. Különleges követelmények.
4.3.1. Bármely elõrenézõ üvegezés, amely nem szélvédõ, vagy a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdésében meghatározott /A jelet viselõ laminált (ragasztott) vagy mûanyag tábla legyen.
4.3.2. A 4.3.1. bekezdést ne alkalmazzák olyan jármûvekre, amelyek legnagyobb tervezési sebessége kisebb, mint 40 km/óra.
"
0

#7 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 17. - 11:53:21

Iderakom a mellékletet ami a témáról szól ha valaki nem tudná esetleg letölteni. Igaz ez még sajnos nem teljes, mert bizonyos hivatkozott részek még nem lettek lefordítva, de az sehol nem elérhetõ egyelõre. A NKH-nak elméletileg biztosítania kellene a hozzáférést, de azt hiszem egy helyen lehet - pénzért - megrendelni az iratot. Ha a büntetõjog szerint "a törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól", akkor ebben az esetben a törvényalkotó illetve alkalmazó megakadályozza az állampolgárt abban, hogy a jogait megismerje és gyakorolja, így törvénysértést követ el. Nem kellene ezt jelezni az ombudsmannak?

Na itt az írás elsõ fele, mert nem fér ki:

"21. Melléklet
BIZTONSÁGI ÜVEGEZÉS JÁRMÛBE SZERELÉSÉNEK ELÕÍRÁSAI
1. ALKALMAZÁSI TERÜLET
Ez a Melléklet rendelkezéseket állapít meg biztonsági üvegezés M, N és O kategóriás jármûvekbe szerelésére vonatkozóan azért, hogy a bennülõk magas szintû biztonságát biztosítsa és – különösen – kiváló kilátást biztosítson a jármûvezetõnek minden forgalmi körülmény között nem csak elõre, hanem hátra és oldalt is.
Nem alkalmazzák harci jármûvekre, amint azt az alábbi 2.3. bekezdés meghatározza.
2. MEGHATÁROZÁSOK
Jelen Melléklet céljára
2.1. "Jármû" minden olyan gépjármû és pótkocsija, amelyet közúti használatra szánnak, legalább négy kereke van, és sebessége túllépi a 20 km/órát, sínen közlekedõ jármûvek és minden mozgó munkagép kivételével.
2.2. "Jármûkategória" olyan jármûvek csoportját jelenti, amely megfelel a Jármûszerkezetek Egységes Határozatai (Consolidated Resolution on the Construction of Vehicles (R.E.3)) által elfogadott osztályozás megfelelõ kategóriájának1/;
2.3. "Különleges célú jármû", "karaván", "harci jármû", "mentõautó", "halottszállító", "nyitható tetejû autó" a Jármûszerkezetek Egységes Határozatai (Consolidated Resolution on the Construction of Vehicles (R.E.3)) 7. Mellékletében vannak meghatározva. 1/;
2.4. "Emeletes jármû", a 107. számú Elõírás 2.1.2. bekezdésében van meghatározva.
3. M, N ÉS O KATEGÓRIÁS JÁRMÛVEKRE ALKALMAZOTT ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSOK
3.1. Biztonsági üvegezést úgy szereljenek be, hogy – a feszültségek ellenére, amelyeknek a jármû ki van téve szokásos üzemelése alatt – maradjon meg helyzetében és biztosítsa a kilátást és biztonságot a jármûben utazók számára.
3.2. A biztonsági üvegezésen a jelen Elõírás 5.4. bekezdésében meghatározott megfelelõ alkatrésztípus jóváhagyási jele legyen, amelyet, ha szükséges, az 5.5. bekezdésben meghatározott valamelyik kiegészítõ jelkép követ.
4. KÜLÖN ELÕÍRÁSOK M ÉS N JÁRMÛKATEGÓRIÁKHOZ 1/
4.1. Szélvédõk
4.1.1. A szabályos fényátbocsátás ne legyen kevesebb, mint 75 százalék.
A szélvédõ típusa arra a jármûtípusra legyen jóváhagyva, amilyenre azt felszerelni kívánják.
A szélvédõt helyesen, a vezetõ R pontjához viszonyítva szereljék be.
4.1.4. 40 km/óránál nagyobb legnagyobb tervezési sebességû jármûveket ne szereljenek fel edzett szélvédõvel.
4.2. Nem szélvédõ biztonsági üvegezés térválasztó üvegezés
4.2.1. Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ kilátásához elõre
4.2.1.1. A biztonsági üvegezés, amelyen keresztül a vezetõ, jelen Elõírás 2.18.1. bekezdésében meghatározott elõre irányuló látómezeje van, a szabályos fényátbocsátása legalább 70 százalék legyen.
4.2.1.2. Mûanyag biztonsági üvegezésnek kiegészítõ /B/L jelképe legyen, amint azt a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdése meghatározza.
4.2.2. Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ kilátásához hátrafele
4.2.2.1. A jelen Elõírás 2.18.2. bekezdésében meghatározott biztonsági üvegezésnek legalább 70 % fényátbocsátása legyen, de ahol két külsõ tükröt szereltek fel, az üvegezés fényátbocsátása 70 százalék alatt is megengedhetõ feltéve, hogy van a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdéseiben meghatározott kiegészítõ V jelkép.

0

#8 Felhasználó nem aktív   Vukocska 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 67

Elküldve: 2007. május 16. - 08:24:31

Elvégre a fóliázásnak is van biztonsági része, mert amikor a törik a szélvédõ nem fog az öledbe/arcodba hullani ("állítóag")
0

#9 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 14. - 21:04:29

Innen letölthetõ a doksi, csak a vége hiányzik :(

http://www.kff.hu/da...b44%20Rev.1.doc

Mindenesetre ez is BIZTONSÁGI ÜVEGEZÉSRÕL szól ahogy jeleztem, nem pedig szélvédõ-ablak stb. sötétítésrõl...

www.egb.hu nekem nem jön be. Lehet, hogy nincs is?
0

#10 Felhasználó nem aktív   Vukocska 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 14. - 14:47:38

ENSZ-EGB 43. számú Elõírásának 21. mellékletében van leírva hogy milyen fólia tehetõ fel.

Forrás: Complex Jogtár

Az adatbázis megtekinthetõ a http://www.egb.hu címen. Sajnos az adatbázit nem tudtam megnézni a melóhelyrõl

0

#11 Felhasználó nem aktív   v_Tomi11 

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Hozzászólás: 7.389

Elküldve: 2007. május 14. - 13:01:57

A mûszerfal az ablak szöge miatt tükrözõdik. Ezt a gyártók úgy próbálják kivédeni, hogy fekete a mûszerfal felsõ része. Így szinte ezt kellene fóliáztatni...
0

#12 Felhasználó nem aktív   Mandino 

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Hozzászólás: 1.054

Elküldve: 2007. május 14. - 11:22:46

Olyan fólia létezik, ami az ablak tükrözõdését csökkenti?
Marhára idegesít, hogy látom a mûszerfalat.
0

#13 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 14. - 07:51:13

Igen ezt én is megtaláltam, írtam neki hogy ugyan mondja már meg, mi a forrás (törvény neve száma stb.). Ez pénteken volt, jó esetben ma már tud válaszolni. Ha megkapom a választ megosztom veletek is.
0

#14 Felhasználó nem aktív   Vukocska 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 12. - 12:04:04

Ezt találtam még

http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/ki60617/

0

#15 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 11. - 20:02:49

Nem akadékoskodni akarok, de ezt én is olvastam, de csak fórumban és fóliás vállalkozás oldalán. Jól hangzik de az általad jelzett módosítás így hangzik (forrás: Magyar Közlöny):

"Az MR.97.par-a a következõ (6) bekezdéssel egészül ki: "(6) Az (5) bekezdésben meghatározott követelmény nem vonatkozik a gépkocsi szélvédõjének és ablakainak fényáteresztõ képességét csökkentõ olyan eszközre, amely alkalmazására a KKF az ER. 2. par. (3) bekezdés h. pontja alapján, az ENSZ-EGB 43. számú elõírás 21. számú mellékletében meghatározott, a biztonsági üvegzés jármûbe szerlésére vonatkozó mûszaki követelmények figyelembevételével engedélyt adott."

Ebben semmi nem egyezik azzal ami az általad idézett részben szerepel...

Tehát ezt a mellékletet kellene valahonnan elõásni. Ha valakinek van lehetõsége, ne habozzon, én is rajta vagyok.
0

#16 Felhasználó nem aktív   v_Tomi11 

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Hozzászólás: 7.389

Elküldve: 2007. május 11. - 19:08:02

Elõzõ autómon (még mindig forgalomban van, apám használja) az elsõ szélvédõ kivételével minden ablakra zöld hõvédõ fólia került. Biztos, hogy 70%-nál kisebb a fényáteresztõ képessége, mert a fóliás is mondta. Vizsgára le akartam szedni, azt mondta, neki jól jönne a kaparásért-újrafóliázásért a pénz, de annyira jól néz ki, hogy inkább hagyjam. Sikerült átmennie így, sõt az utánakövetkezõn is (2004 és 2006, két különbözõ helyen). Rendõr is állított meg egypárszor, de nem szólt sosem érte.

Ami érdekes, hogy fényben jobban átlátni rajta, amikor zseblámpával rávilágított, lehet, nem tûnt fel neki... Egyébként tényleg jó a hõvédelme, alapból ezen a kocsin sem volt színezett üveg, ha most lehúzom az ablakot, éget a nap, amúgy nem.

(Persze az utastér felmelegedését ez sem tudja megelõzni, mivel a kocsi sötét színû.)

Ha sikerül beszúrnom a képet, látszik, hogy tükrözõdik rendesen...

0

#17 Felhasználó nem aktív   Vukocska 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 11. - 16:54:01

A gazdasági és közlekedési miniszter 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint  személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédõ is bármely sötétségû fóliával jogszerûen ellátható, amennyiben a fólia magyarországi minõsítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármû két oldalsó tükörrel van ellátva. Pontosítva:

- A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédõ) csak érvényes "H" minõsítõ jellel rendelkezõ anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstõl függetlenül.

- A vezetõ üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minõsítõ jellel, de összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 70 %-nál (AU 75, SCL).

- Az elsõ szélvédõ esetében, kivéve a lehajtott napellenzõk által takart felület (ahova sötétítõ csík szerelhetõ), is fóliázható, érvényes "H"  jellel rendelkezõ anyaggal, ha összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 75 %-nál (SCL).

A fólia felszerelését és megjelölését követõen a kivitelezõ a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekrõl mûbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármû tulajdonosának. A mûbizonylat a közúti ellenõrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerû kivitelezését és „H” minõsítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármû tulajdonosa nem rendelkezik ilyen mûbizonylattal, akkor a gépjármû mûszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenõrzés során bírságolható.

0

#18 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 11. - 15:01:19

Bakker a fórum motor törli a D E L E T E szavakat a hozzászólásból...

Nem lehet leírni hogy r.e.n.d.e.l.e.t.e.i.k.?

próba: renik
0

#19 Felhasználó nem aktív   t_palma 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2007. május 11. - 14:55:01

OK! Mondd meg az a bizonyos "5-ös" rendelet mikor jelent meg mi a rendelet száma és azt is iderakom. Mindenhol csak odaírják mi jelent meg de hogy mi a száma azt elhallgatják a fóliás cégek! Ezeket a paramétereket én is sok helyen olvastam, de hogy melyik rendelet írja le azt "elfelejtik" odaírni...

A mûbizonylat az egy olyan papír-palsztiklap-akármi, ami leírja hogy a termék milyen mûszaki feltételekkel rendelkezik. Az nem helyettesíti felügyelet ill. a miniszter renit, ha abban az van leírva hogy minden tilos, akkor az úgy is van, sajnos, akár van bizonylat akár nincs.

Én kerestem nem keveset, de semmilyen rent nem találtam.

Az alap:
6/1990 (IV.12) 97. paragrafus
ezt tettem be,van ennek egy módosítása:
84/2005 (X.11) 3. paragrafus, de ez csak a színtelen biztonsági fóliákra vonatkozik, és ennyi...

Ha valaki talál valamit linkeljen légyszi.
0

#20 Felhasználó nem aktív   karesz2 

• Törzstag
  • PipaPipaPipa
  • Hozzászólás: 1.025

Elküldve: 2007. május 11. - 13:39:37

Akkor az 5-ös rendeletben van, egyértelmûen leírva: szélvédõ minimum 75, elsõ oldalablak 70 % fényáteresztõ képességû kell legyen min, van mûszer is hozzá, (ja nem a rendõrnek, õ berendelheti a gépet mûszakira).+ mûbizonylat kell, és ezt minden fóliás is jól tudja. Ami gyanúsan sötétnek látszik, kicsit is, az már nagyon sötét, általában a gyárilag sötétítettre semmi nem tehetõ. Ez van.
0

Topik megosztása:

• 7 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó