Autófóliázás
- Témaindító hozzászólás
Elküldve: 2004. szeptember 27. - 22:17:23
Autófóliázással foglalkozunk,és ebben a témában várok hozzászólásokat, kérdéseket, remélem mindenkinek fogok tudni segíteni.
Üdv:
Roland
Egyéb válaszok erre a témára
Elküldve: 2012. február 14. - 15:24:41
lenne 1 koltoi kerdesem vettem 6 meter foliat szelvedore es az lenne a kerdesem mit kell a foliara fujni mikor a ragasztasra kerul a sor,kell e vennem valami applikalo sprayt vagy megoldhato massal is.?
elore is koszonom
Elküldve: 2011. február 14. - 13:21:22
www.nyarifolia.hu
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 04:50:55
Elküldve: 2010. május 14. - 22:29:15
Engem most büntettek a rendõrök a fóliáért.Hiába volt engedélyem nem fogadták el.Azt kérdeztem tõlük,hogy a rendõrautók miért vannak lefóliázva(nyomozók,rabszállító stb)?Erre mondták,hogy az övék nincs.
Többször is láttam a tévében,hogy rendõrkonvoj kísér embereket full sötét rendõrautókkal.Ilyenkor mi van?A vége 10000helyszini lett.
Azt kérdezném,hogy esetleg valami ügyvédi segítséggel lehetne-e valamit elérni ha feljelentenek és hivatkozni a rendõrautókra?
Elküldve: 2007. május 17. - 11:55:39
"4.2.2.2. Mûanyag biztonsági üvegezésen legyen olyan A/L vagy B/L kiegészítõ jelkép, amilyet a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdései meghatároznak.
Alternatívaként, a hátsó üvegezés a lehajtható tetejû jármû tetején /B/M/ kiegészítõ jelképet is viselhet.
A hátsó üvegezés a lehajtható tetejû jármû tetején hajlékony mûanyag lapból is készülhet.
4.2.3. Egyéb biztonsági üvegezés
4.2.3.1. Az a biztonsági üvegezés, amely nem tartozik a jelen Elõírás 2.18.1 és 2.18.2. bekezdések meghatározásai közé, viselje a jelen Elõírás 5.5.2. bekezdésében megállapított V kiegészítõ jelképet, ha a fényátbocsátás 70 % alatt van.
4.2.3.2. A mûanyag biztonsági üvegezésen a jelen Elõírás 5.5.5., 5.5.6. és 5.5.7. bekezdéseiben meghatározott kiegészítõ jelkép legyen. Ha azonban a jármûvet utasok szállítására szánják, a /C/L vagy /C/M kiegészítõ jelképpel ellátott üvegezést ne engedjék meg ott, ahol a fej ütközésének kockázata elõfordulhat.
4.2.4. Kivételek
Mûanyag biztonsági üvegezés esetében a jelen Melléklet 4.2.2.2. és 4.2.2.3. bekezdésében hivatkozott kopásállóságra vonatkozó rendelkezéseket ne alkalmazzák jármûvekre és az alább felsorolt üvegezésekre:
mentõk
halottszállítók
pótkocsik, beleértve a karavánokat is
naptetõk és a jármû tetején elhelyezett üvegezés
emeletes jármûvek felsõ szintjének minden üvegezése
Koptatási vizsgálat / jelkép nem szükséges.
4.3. Különleges követelmények.
4.3.1. Bármely elõrenézõ üvegezés, amely nem szélvédõ, vagy a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdésében meghatározott /A jelet viselõ laminált (ragasztott) vagy mûanyag tábla legyen.
4.3.2. A 4.3.1. bekezdést ne alkalmazzák olyan jármûvekre, amelyek legnagyobb tervezési sebessége kisebb, mint 40 km/óra.
"
Elküldve: 2007. május 17. - 11:53:21
Na itt az írás elsõ fele, mert nem fér ki:
"21. Melléklet
BIZTONSÁGI ÜVEGEZÉS JÁRMÛBE SZERELÉSÉNEK ELÕÍRÁSAI
1. ALKALMAZÁSI TERÜLET
Ez a Melléklet rendelkezéseket állapít meg biztonsági üvegezés M, N és O kategóriás jármûvekbe szerelésére vonatkozóan azért, hogy a bennülõk magas szintû biztonságát biztosítsa és – különösen – kiváló kilátást biztosítson a jármûvezetõnek minden forgalmi körülmény között nem csak elõre, hanem hátra és oldalt is.
Nem alkalmazzák harci jármûvekre, amint azt az alábbi 2.3. bekezdés meghatározza.
2. MEGHATÁROZÁSOK
Jelen Melléklet céljára
2.1. "Jármû" minden olyan gépjármû és pótkocsija, amelyet közúti használatra szánnak, legalább négy kereke van, és sebessége túllépi a 20 km/órát, sínen közlekedõ jármûvek és minden mozgó munkagép kivételével.
2.2. "Jármûkategória" olyan jármûvek csoportját jelenti, amely megfelel a Jármûszerkezetek Egységes Határozatai (Consolidated Resolution on the Construction of Vehicles (R.E.3)) által elfogadott osztályozás megfelelõ kategóriájának1/;
2.3. "Különleges célú jármû", "karaván", "harci jármû", "mentõautó", "halottszállító", "nyitható tetejû autó" a Jármûszerkezetek Egységes Határozatai (Consolidated Resolution on the Construction of Vehicles (R.E.3)) 7. Mellékletében vannak meghatározva. 1/;
2.4. "Emeletes jármû", a 107. számú Elõírás 2.1.2. bekezdésében van meghatározva.
3. M, N ÉS O KATEGÓRIÁS JÁRMÛVEKRE ALKALMAZOTT ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSOK
3.1. Biztonsági üvegezést úgy szereljenek be, hogy – a feszültségek ellenére, amelyeknek a jármû ki van téve szokásos üzemelése alatt – maradjon meg helyzetében és biztosítsa a kilátást és biztonságot a jármûben utazók számára.
3.2. A biztonsági üvegezésen a jelen Elõírás 5.4. bekezdésében meghatározott megfelelõ alkatrésztípus jóváhagyási jele legyen, amelyet, ha szükséges, az 5.5. bekezdésben meghatározott valamelyik kiegészítõ jelkép követ.
4. KÜLÖN ELÕÍRÁSOK M ÉS N JÁRMÛKATEGÓRIÁKHOZ 1/
4.1. Szélvédõk
4.1.1. A szabályos fényátbocsátás ne legyen kevesebb, mint 75 százalék.
A szélvédõ típusa arra a jármûtípusra legyen jóváhagyva, amilyenre azt felszerelni kívánják.
A szélvédõt helyesen, a vezetõ R pontjához viszonyítva szereljék be.
4.1.4. 40 km/óránál nagyobb legnagyobb tervezési sebességû jármûveket ne szereljenek fel edzett szélvédõvel.
4.2. Nem szélvédõ biztonsági üvegezés térválasztó üvegezés
4.2.1. Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ kilátásához elõre
4.2.1.1. A biztonsági üvegezés, amelyen keresztül a vezetõ, jelen Elõírás 2.18.1. bekezdésében meghatározott elõre irányuló látómezeje van, a szabályos fényátbocsátása legalább 70 százalék legyen.
4.2.1.2. Mûanyag biztonsági üvegezésnek kiegészítõ /B/L jelképe legyen, amint azt a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdése meghatározza.
4.2.2. Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ kilátásához hátrafele
4.2.2.1. A jelen Elõírás 2.18.2. bekezdésében meghatározott biztonsági üvegezésnek legalább 70 % fényátbocsátása legyen, de ahol két külsõ tükröt szereltek fel, az üvegezés fényátbocsátása 70 százalék alatt is megengedhetõ feltéve, hogy van a jelen Elõírás 5.5.5. és 5.5.7. bekezdéseiben meghatározott kiegészítõ V jelkép.
Elküldve: 2007. május 16. - 08:24:31
Elküldve: 2007. május 14. - 21:04:29
http://www.kff.hu/da...b44%20Rev.1.doc
Mindenesetre ez is BIZTONSÁGI ÜVEGEZÉSRÕL szól ahogy jeleztem, nem pedig szélvédõ-ablak stb. sötétítésrõl...
www.egb.hu nekem nem jön be. Lehet, hogy nincs is?
Elküldve: 2007. május 14. - 14:47:38
ENSZ-EGB 43. számú Elõírásának 21. mellékletében van leírva hogy milyen fólia tehetõ fel.
Forrás: Complex Jogtár
Az adatbázis megtekinthetõ a http://www.egb.hu címen. Sajnos az adatbázit nem tudtam megnézni a melóhelyrõl
Elküldve: 2007. május 14. - 13:01:57
Elküldve: 2007. május 14. - 11:22:46
Marhára idegesít, hogy látom a mûszerfalat.
Elküldve: 2007. május 14. - 07:51:13
Elküldve: 2007. május 11. - 20:02:49
"Az MR.97.par-a a következõ (6) bekezdéssel egészül ki: "(6) Az (5) bekezdésben meghatározott követelmény nem vonatkozik a gépkocsi szélvédõjének és ablakainak fényáteresztõ képességét csökkentõ olyan eszközre, amely alkalmazására a KKF az ER. 2. par. (3) bekezdés h. pontja alapján, az ENSZ-EGB 43. számú elõírás 21. számú mellékletében meghatározott, a biztonsági üvegzés jármûbe szerlésére vonatkozó mûszaki követelmények figyelembevételével engedélyt adott."
Ebben semmi nem egyezik azzal ami az általad idézett részben szerepel...
Tehát ezt a mellékletet kellene valahonnan elõásni. Ha valakinek van lehetõsége, ne habozzon, én is rajta vagyok.
Elküldve: 2007. május 11. - 19:08:02
Elõzõ autómon (még mindig forgalomban van, apám használja) az elsõ szélvédõ kivételével minden ablakra zöld hõvédõ fólia került. Biztos, hogy 70%-nál kisebb a fényáteresztõ képessége, mert a fóliás is mondta. Vizsgára le akartam szedni, azt mondta, neki jól jönne a kaparásért-újrafóliázásért a pénz, de annyira jól néz ki, hogy inkább hagyjam. Sikerült átmennie így, sõt az utánakövetkezõn is (2004 és 2006, két különbözõ helyen). Rendõr is állított meg egypárszor, de nem szólt sosem érte.
Ami érdekes, hogy fényben jobban átlátni rajta, amikor zseblámpával rávilágított, lehet, nem tûnt fel neki... Egyébként tényleg jó a hõvédelme, alapból ezen a kocsin sem volt színezett üveg, ha most lehúzom az ablakot, éget a nap, amúgy nem.
(Persze az utastér felmelegedését ez sem tudja megelõzni, mivel a kocsi sötét színû.)
Ha sikerül beszúrnom a képet, látszik, hogy tükrözõdik rendesen...
Elküldve: 2007. május 11. - 16:54:01
A gazdasági és közlekedési miniszter 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédõ is bármely sötétségû fóliával jogszerûen ellátható, amennyiben a fólia magyarországi minõsítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármû két oldalsó tükörrel van ellátva. Pontosítva:
- A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédõ) csak érvényes "H" minõsítõ jellel rendelkezõ anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstõl függetlenül.
- A vezetõ üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minõsítõ jellel, de összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 70 %-nál (AU 75, SCL).
- Az elsõ szélvédõ esetében, kivéve a lehajtott napellenzõk által takart felület (ahova sötétítõ csík szerelhetõ), is fóliázható, érvényes "H" jellel rendelkezõ anyaggal, ha összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 75 %-nál (SCL).
A fólia felszerelését és megjelölését követõen a kivitelezõ a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekrõl mûbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármû tulajdonosának. A mûbizonylat a közúti ellenõrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerû kivitelezését és H minõsítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármû tulajdonosa nem rendelkezik ilyen mûbizonylattal, akkor a gépjármû mûszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenõrzés során bírságolható.
Elküldve: 2007. május 11. - 15:01:19
Nem lehet leírni hogy r.e.n.d.e.l.e.t.e.i.k.?
próba: renik
Elküldve: 2007. május 11. - 14:55:01
A mûbizonylat az egy olyan papír-palsztiklap-akármi, ami leírja hogy a termék milyen mûszaki feltételekkel rendelkezik. Az nem helyettesíti felügyelet ill. a miniszter renit, ha abban az van leírva hogy minden tilos, akkor az úgy is van, sajnos, akár van bizonylat akár nincs.
Én kerestem nem keveset, de semmilyen rent nem találtam.
Az alap:
6/1990 (IV.12) 97. paragrafus
ezt tettem be,van ennek egy módosítása:
84/2005 (X.11) 3. paragrafus, de ez csak a színtelen biztonsági fóliákra vonatkozik, és ennyi...
Ha valaki talál valamit linkeljen légyszi.
Elküldve: 2007. május 11. - 13:39:37